maanantai 9. marraskuuta 2015

276. Arvailuja

Pupujen terveydentila mietityttää edelleen. Charlien silmät jatkavat vuotamistaan hoidoista huolimatta, ja viimeisimpänä toimenpiteenä vaihdoin pari päivää sitten puupohjaisen kuivikkeen tilalle sanomalehtisilppua. Tuo oli yksi eläinlääkäriltä saamani ehdotus, sillä yksi vaihtoehto silmäoireiden syyksihän oli herkistyminen puupelletille. No, näissä muutamassa päivässä ei ole mitään merkittävää parannusta ehtinyt tapahtua, mutta toisaalta musta myös tuntuu, että syy ei ole kuivikkeessa. Eikä kyllä ehkä heinässäkään. Puupellettihän meillä on ollut käytännössä ihan alusta asti kuivikkeena, ja siitä kun vaihdoin kissanhiekkapelletin tilalle lämmityspelletin on lähes vuosi, joten luulisi että oireet olisivat alkaneet jo aiemmin jos nimenomaan tuo lämmityspelletti olisi aiheuttajana.

Aada on ollut toisinaan hyvinkin pirtsakka ja touhuillut kovinkin ahkerasti, mutta sitten on myös päiviä joina se oikeastaan vain nukkuu ja käy syömässä. Normaali Aada on joka päivä puuhakas. Lisäksi olen huomannut, että aina "heilumisen" jälkeen se hengittää aika tiheästi, toisin sanoen on hengästynyt, ja oikeastaan siihen hengästymiseen ei välttämättä tarvita edes erityistä heilumista. Hengitystiheyden noustessa Aadan hengitys myös toisinaan vinkuu hieman. Lisäksi korvat oirehtivat edelleen vähän, ja nenän alla on välillä tosi pienissä määrin jotakin rään tapaista. Onneksi hyvin pienissä määrin, sillä voimakas nenän vuotaminenhan olisi tosi vaarallista koska kani ei osaa hengittää suun kautta.


Molemmilla kaneilla on siis erilaiset oireet, mutta kummankin oireet täsmäisivät mykoplasmaan. Tai esimerkiksi pasteurelloosiin, joka on kanien yleisimpiä sairauksia. Pasteurelloosista kerrotaan Pirkanmaan eläinsuojeluyhdistyksen sivuilla ja Lemmikimestassa näin:
"Pasteurelloosi on Pasteurella multocida -bakteerin aiheuttama tulehdus. Bakteeri voi levitä kaikkiin elimistön kudoksiin, mutta yleisin esiintyminen on hengitysteissä tai silmän kalvoissa. Pasteurelloosi leviää pisaratartuntana ja suorassa kontaktissa erittäin helposti eläimestä toiseen. Terveessä eläimessä tartunta ei välttämättä aiheuta oireita, mutta oireetonkin eläin voi levittää bakteeria. Yleisimpiä ilmenemismuotoja ovat hengitystietulehdus, paiseet, silmätulehdukset ja korvatulehdukset. Pasteurelloosia hoidetaan antibiooteilla (Ditrim tai Baytril), mutta täydellinen parantuminen on yleensä mahdoton."
"Diagnosointi
Pasteurella-bakteeri on usein vaikea eristää viljelyssä, lisäksi tulehdus voi ilmetä sellaisessa paikassa elimistössä, josta on mahdotonta saada näytettä viljeltäväksi. Pasteurelloosi-diagnoosiin päädytään tavallisesti taudin yleisyyden ja tyypillisten oireiden perusteella.
Oireet:
Paksu, valkoinen vuoto nenästä ja silmistä
Kanin etutassujen sisäpinta kastuu sen yrittäessä jatkuvasti pyyhkiä nenäänsä
Sisäkorvan tulehdus
Keuhkokuume
Keuhkopussintulehdus
Paiseet
Kohtutulehdus
Kivesinfektio
Hammasjuuri-infektio"
Mykoplasmasta kaneilla en nopealla googlauksella löytänyt kuin englanninkielistä materiaalia, jota en nyt tähän hätään ehtinyt alkaa sen kummemmin kahlata läpi. Joka tapauksessa, mykoplasman muotoja ja mycoplasma-bakteereita on monenlaisia. Taudin mahdollisia oireita ovat mm. nenän vuotaminen, nopea hengitys, hengityksen vinkuminen, korvatulehdukset, väsymys ja ainakin kissoilla myös silmien vuotaminen. Sillä tuttavan kissalla, jonka mykoplasmasta mainitsin (tai siis Aada mainitsi) edellisessä pupupostauksessa, ainoa oire oli ollut juurikin silmien vuotaminen.


"Siis kuvaatsä mua ku mä oon kakalla?!"
Jaskan silmänympärykset on vähän ikävän näköiset, vaikka niitä putsailenkin päivittäin.


Pasteurelloosin kuvaukseen nähden Charlien ja Aadan oireet ovat aika lieviä, mutta sopivat toki taudinkuvaan. Eihän tuo pasteurelloosi kaiketi aina oirehdi voimakkaimmalla mahdollisella tavalla, vaikka netin teksteistä saakin helposti sen kuvan, että se on joko oireeton tai sitten on aivan jäätävät oireet. Yhtä kaikki toivon ehkä ennemmin, että kyseessä olisi mieluummin mykoplasma kuin pasteurelloosi, mutta pääasia toki olisi, että syy tuohon pitkittyneeseen sairasteluun selviäisi ja kaneille saataisiin asianmukainen lääkitys. Nuo molemmathan ovat syöneet lyhyitä antibioottikuureja tässä syksyn aikana, mutta sekä mykoplasma että pasteurelloosi vaativat pitkän yhtäjaksoisen antibioottikuurin hoidokseen. Aadan korvista ja Charlien silmistä on myös otettu viljelynäytteet, mutta kuten tuossa lainauksessa todetaan, pasteurella-bakteeria ei välttämättä niistä havaita.

Ajattelin huomenna soittaa eläinlääkäriin ja ihan suoraan ehdottaa, että kanit tutkittaisiin noiden nimenomaisten tautien varalta. Ja toki muidenkin, joita lääkäri pitäisi mahdollisena. Positiivista on se, että molemmat puput syövät ja juovat hyvin sekä ovat kuitenkin kohtalaisen pirteitä ja iloisia. Muun muassa tänään aamulla Aada puuhaili kylppärissä hartaasti joitain omia tärkeitä juttujaan. Melkoinen meteli kuului, mutta jos menin katsomaan niin tyttö tietysti keskeytti heti touhunsa viattoman näköisenä. Myös vaatehuoneessa käydään päivittäin molempien pupujen voimin tutkimassa ja hutkimassa, ja olkkarin lattialla toisinaan lojuva pyykkikori on oikein parasta viihdettä. Puhumattakaan pyykkitelineestä, jonka alla on niin mielettömän kiva puikkelehtia roikkuvien pyykkien välissä. Akuuttia hätää ei siis varsinaisesti ole, mutta tottakai haluan saada pienet luppakorvat kuntoon. Tässä on jo ihan tarpeeksi pitkään oltu enemmän tai vähemmän pipinä. Tai jänöt ovat olleet, itse olen tapani mukaan säästynyt kaikilta flunssilta ja miltä lie. Kop kop.

Charlie osaa ottaa rennosti...

... ja löytää tarpeen tullen erikoisemmatkin ruokakätköt. Tuossa kuivatin huuhtomiani heiniä, joilla oli tarkoitus aloittaa kokeilu sen varalta, että silmäoireet johtuisivatkin heinäpölystä.


Soma pieni puputyttönen.4 kommenttia:

 1. Kaninomistajana ymmärrän huoltasi niiiin hyvin. Itse olen ihan hysteerinen kaikista pienimmistäkin oireista, sillä olen kerran oman kanini kohdalla kokenut sen kun kanin kunto romahtaa yhdessä yössä. Niin herkkiä eläimiä ettei tosikaan.. Nykyään sitä vaan osaa olla onnellinen kaikista terveistä päivistä, mutta silti takaraivossa on joka aamu herätessä pieni pelko siitä että jompikumpi kaneista löytyy huonossa kunnossa.

  Tsemppiä kovasti kaniesi kanssa, tuskin niillä mitään ihan hälyyttävää on kun jaksavat olla reippaita! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, muutaman kerran on kyllä käyny mielessä että tästä kaksikosta kun aika jättää, niin uusia kaneja ei tuu. Vaikka maailman ihanimpia eläimiä ovat, niin tällaselle hysteerikolle toi niiden herkkyys vaan on tosi rankkaa. Ja kun se tosiaan voi ihan oikeestikin mennä ihan millon vaan niin, että yhdessä yössä kunto romahtaa, ja huonolla tuurilla se oli sit siinä...

   Kiitos tsempeistä! Torstaina mennään pupusten kanssa lääkäriin, ja toivottavasti selviää pitkittyneiden oirehtimisten perimmäinen syy :)

   Poista
 2. Sun ja kanien touhuja on ihana seurata, hoidat niitä niin antaumuksella! <3 En ole ennen edes tiennyt, että kanit on tosiaan noin herkkiä. Tuntuu, että joillain kanit vaan kököttää jossain nurkassa häkissä, eikä niiden hyvinvointi kiinnosta. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voih, kiitos :')

   Kanit tuppaa vissiin olemaan vähän sellasia, että kun ne kerran sairastuu niin sit sairastutaan kunnolla. Ja moni harmittomankin kuulonen tauti on pupulle hengenvaarallinen. Monet kanit varmaan pysyy koko elämänsä terveenä, mut sit on niitä joiden immuunisysteemi kerran herkistyy ja sit saakin olla koko ajan varuillaan, et iskeekö sairaus taas... Ja sit noilla on vielä sekin, että lääkitys aiheuttaa helposti vatsaoireita, ja esim. ripuli on myös hengenvaarallinen. Et se sairauden hoitaminenkaan ei ole ihan yksinkertaista :-D

   Toi on totta, että monet tuntuu pitävän kaneja vähän sellasella hälläväliä-asenteella, eikä sillon varmastikaan tule seurattua niin tarkasti että muuttuuko pupun käytös tai alkaako tulla jotain sairauden oireita. Sit helposti varmaan käy niin, että huomataan sairaus vasta kun on jo liian myöhäistä... :/

   Poista

Kivat kommentit piristävät ja palaute on aina tervetullutta, joten rohkeasti kommentoimaan!