lauantai 19. syyskuuta 2015

266. Zolan maanantaihumalaa ja muuta mukavaa

Olin maanantaina paikalla, kun eläinlääkäri tuli tallille tekemään mm. rokotuksia ja raspauksia. Zolalla piti alunperin olla vain rokotus, mutta kun kerroin työkiireiselle Miralle että pääsisin kyllä paikalle häntä "tuuraamaan", niin tamma saikin sitten myös pikku humalan päälle heti maanantaiaamuna, ja hammastarkastuksen. Hampaissa ei ollut mitään sen kummoisempaa, tavanomaista pientä piikkiä ulkoreunoilla. Mutta kitalaesta sen sijaan löytyikin yllätyyys, samalla myös jonkinmoinen ällötyyys. Keskellä kitalakea olikin nimittäin paise, josta tuli mätää.

Lääkäri puristeli paiseen niin tyhjäksi kuin sai, ja kehotti seurailemaan sen tilannetta. Se, mistä kyseinen mollukka on aiheutunut, onkin sitten vähän arvoitus. Syynä voi olla se, että kuolain osuu kitalakeen, vaikka Zolalla onkin matalan kitalaen vuoksi ollut kolmipalat käytössä oikeastaan aina. Kyllähän kolmipalakin voi kitalakeen osua varsinkin, kun kyseessä on tosiaankin melkoisen matalakitalakinen hevonen. Mira on ratsastanut nyt jonkin aikaa ja jonkin verran uudella baucher-kuolaimella, joka sekin on kyllä kolmipalainen, mutta tarkasteltuani asiaa totesin, että keskipala on niissä hieman paksumpi kuin Zolan perinteisissä kolmipaloissa.

Toisaalta luulisi, että jos jokin kuolain jatkuvasti ottaa kitalakeen kiinni, niin tamma jotenkin protestoisi asiaa. Joskus, kun kokeilussa oli tavallinen yksinivelinen kuolain, oli protestointi nimittäin jatkuvaa ja tosi kiukkuista. Tosin se yksinivelisen nivelhän on toki terävämpi kuin kolmipalan nivel tai keskiosa. No joo, mene ja tiedä. Toinen vaihtoehto on, että kitalakeen on tökännyt jokin. Tarpeeksi paksu ja kova heinänkorsikin voi varmaankin oikeassa kulmassa osuessaan tökkäistä kipeästi. Joka tapauksessa ell kannusti kokeilemaan suoraa kuolainta ainakin jos alkaa näyttää siltä, että paiseen aiheuttaja olisi nimenomaan kuolain.


Ratsastin Zolalla ellipäivää edeltävänä sunnuntaina. Tehtiin ihan hyvä koulutreeni, joka sisälsi melko paljon laukkaa. Ravissa harjoiteltiin kolmikaarista kiemurauraa, askeleen pidennyksiä sekä ravi-pysähdys-peruutus-ravi -kuviota. Zola oli ihan hyvän tuntuinen, hieman ehkä malttamaton mutta kuitenkin suht rauhallinen ja hyvin ratsastettavissa. Nyt kun videoita katsoin ja aloin miettiä tuota kuolainasiaa, niin rupesin pohtimaan että näyttääköhän se kuitenkin vähän siltä, että Zolpu vastustaisi ravissa tuntumaa vähän normaalia enemmän..? Sillähän on toki välillä päiviä, jolloin tuntumalle ratsastaminen on vaikeampaa, mutta tuo videolla näkyvä olisi toki helppo yhdistää paiseeseen. Eihän se visko päätään tai mitään sellaista radikaalia, mutta on kuitenkin tuollainen vähän nihkeä tuntuman suhteen.

Laukassa otin itseäni niskasta kiinni ja päätin vihdoin harjoitella enemmän niitä lävistäjiä. Eihän ne mitenkään mallikelpoisesti sujuneet (siksi niitä lävistäjäjuttuja ei videokoosteessa näy, heh), mutta peli on nyt avattu kuitenkin. Olen tyytyväinen siihen, että vaikka varsinkin ekat laukkalävistäjät sujuivat aika holtittomasti, niin jatkoin kuitenkin harjoitusta enkä luovuttantut (siis jänistänyt) heti. Ongelmana oli siis lähinnä se, että lävistäjän lopussa Zola alkoi puskea tosi voimakkaasti uutta sisäpohjetta vasten, suorastaan poikittaen, ja yritti väkisin nostaa saman tien uuden laukan ollen tosiaan aivan väärin päin. En uskaltanut vielä tällä kertaa ratsastaa tarpeeksi rohkeasti sillä uudella sisäpohkeella, mutta pääasia on, että tiedostan itse (varsinkin videoita katsottuani) pahimman ongelmakohdan ja osaan (toivottavasti) seuraavalla kerralla olla rohkeampi.

Ensimmäiset laukkapätkät tehtiin kuitenkin ympyrällä, ja ne sujuivat mukavan rauhallisesti. Tamma on selkeästi saanut voimaa ja tasapainoa. Loppua kohden tuntui, että Zola hieman väsähti eikä jaksanut polkea enää niin hyvin, jolloin vauhtikin hieman kiihtyi. Se on toisaalta ihan ymmärrettävää, koska tehtiin laukkaa aika paljon keskivertokertaa enemmän. Ja siksi toisekseen tammalla oli takana lauantainen kisareissu, johon kuului yhteensä pari tuntia matkustusta trailerissa. Se saattoi hieman painaa jaloissa vaikka virtaa muutoin olikin mukavasti, tuo kisapäivä kun ei muilta osin ollut kovin rankka ainakaan fyysisesti. Ja kun joku kuitenkin kysyisi, niin kerrottakoon että Zolan ja Miran kisat sujuivat ihan mukavasti. Tamma oli rento varsinkin verkassa, ja radallakin aika tasaisen hyvä mutta hieman kiireinen. Tuloksena toiselta tuomarilta 57% ja toiselta 54 ja rapiat (mikä oli mun mielestä vähän alakanttiin), ja yhteistulos siis 55,75%.

Tällä viikolla Zola onkin siis rokotuksen takia saanut viettää kevyempää elämää. Kävin itse eilen ja tänään zolailemassa. Eilen oltiin sokerista ja pakoiltiin kaatosadetta tekemällä tallissa porkkanavenytyksiä. En siis lähtenyt maastoon katsomaan, että kastutaanko läpimäräksi vaan jätin ratsastuksen suosiolla väliin. Tänään tehtiin tosi kevyt koulutreeni lähinnä käynnissä, kunnolla taivutellen ja rehellistä tuntumaa etsien.






Pikku Pilkku on kasvanut hurjasti, ja tällä hetkellä se on emänsä kanssa samalla laitumella kuin Zola.


Zolpu ja Pilkku, pikku riiviö. Kun haen Zolaa laitumelta, saamme monesti Pilkusta saattokomitean joka loikkii pukkilaukkaa meidän ympärillä portille asti. Onneksi ainakin toistaiseksi kaviot on viuhuneet tarpeeksi kaukana mun otsalohkosta, ja varsa on kunnioittanut ihmisen tilaa vaikka välillä on meinannutkin vähän hirvittää suoraan sanottuna. :D Jos riiviö on meinannut tulla liian liki, on riittänyt kun on vähän heristänyt riimunnarua ja pikkuisen murahtanut...

Jännittäviä tapahtumia vauva seuraa tietysti mieluiten mamman hännän suojissa... :)
Kuvanottohetken "jännä" oli se, kun Maggie saapui laitsalle.

4 kommenttia:

 1. No huh, kuulostaapa ällöttävältä tuo paise kitalaessa! Toivottavasti sen aiheuttaja selviää, ettei tule toiste. Hyvä, että löytyi ennen kuin alkoi hevonen reagoimaan siihen jollain tavalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, olihan se aika ällö juttu! Tosiaan hyvä, ettei ehtinyt mitään vakavampaa oiretta tulla...

   Poista
 2. Aivan ihania kuvia taas :) Tuostakin missä Zola laukkaa laitumella saisi hienon taulun.
  Toivottavasti ällö paise pysyykin poissa :S

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti :) Jep, toivotaan että paise olis nujerrettu.

   Poista

Kivat kommentit piristävät ja palaute on aina tervetullutta, joten rohkeasti kommentoimaan!