sunnuntai 8. helmikuuta 2015

201. Blogitallin haaste: kuvankäsittely


Paljon kuvaavana ja valokuvauksen teknisestä puolesta kiinnostuneelle allekirjoittaneelle myös kuvankäsittely on lähellä sydäntä - ja yksi tärkeä osatekijä hyvän valokuvan muodostumisessa. Siksi Blogitallin tämänkertainen blogihaaste veti puoleensa. Olen käsitellyt kuvanmuokkausta blogissani jo aiemminkin, mutta tuolloin kuvasin vielä jpegiä ja käytin perusmuokkaukseen Picasaa. Sittemmin olen alkanut ottaa kuvani RAW-muodossa ja käsittelemään Adoben Lightroomilla.


Kuten jo tuossa linkittämässäni vanhemmassa postauksessa kirjoitin, kuvan peruskäsittely ei tarkoita asioiden vääristelyä, vaan tarkoituksena on tehdä kuvasta mahdollisimman edustava. Jos kuvaa jpegiä, kamera muokkaa kuvan jo kuvausvaiheessa - yleensä melko laimean väriseksi - ja pienet säädöt ovat paikallaan kuvan elävöittämiseksi. Jos taas kuvaa rawia, kamera tallentaa tiedostoon kaikki kuvaushetken tiedot muttei muodosta varsinaista kuvaa - raw-kuva on siis tavallaan vain kasa erinäistä tietoa, joka kaipaa käsittelyä jotta saadaan rakennettua se varsinainen kuva. Raakakuvaan pystyy vaikuttamaan jälkikäteen huomattavasti enemmän kuin jpegiin; esimerkiksi valotusta voi korjata ja valkotasapainoa säätää. Jos jpeg-kuva on kovin pimeä, sitä ei muokkaamalla hirmuisen paljoa valoisammaksi saa ilman että kaikenlainen kohina lisääntyy. 

No joo, se siitä teknisemmästä puolesta. Itse olen vähän sellainen kuvaaja, että tiukassa paikassa kuvaan mieluummin "vähän sinne päin" -asetuksilla saadakseni edes jonkunlaisen kuvan, kuin räpellän säätöjä pilkun tarkasti - ja tilanne onkin jo ohi kun säädöt on tehty. Tällöin jälkikäsittely tulee useimmiten todella tarpeeseen. Toki silloin kun on aikaa säätää kameran asetuksia, teen sen, mutta kyllä kuvat tällöinkin kaipaavat pientä fiksausta ollakseen säväyttäviä. Tavallisesti käsittelen kuvat vain mahdollisimman luonnollisen eloisiksi, mutta välillä tekee mieli tehdä hieman suurempiakin temppuja, jotta kuvaan saadaan vaikka vähän jujua lisää.

Rajaus eli sommittelu taas on sellainen asia, joka kannattaisi hoitaa jo kuvaustilanteessa mahdollisimman hyvin kohdalleen, sillä jos jälkikäteen joutuu rajaamaan paljon, pienenee kuvan resoluutio luonnollisestikin aika reilusti. Nettikäytössähän se ei juuri haittaa, mutta jos haluaa kuvastaan vaikka suuren tulosteen, niin alkaa tulla päänsärkyä. Tosin, itse kuvaan kamerani suurimmalla mahdollisella kuvakoolla 6000 x 4000 pikseliä, jota sietää jonkun verran rajaillakin ja resoluutio säilyy silti ihan mukavana. Ja toisaalta, kyllä itsellänikin on paljon tilanteita, joissa ei yksinkertaisesti ole mahdollista tehdä lopullista sommittelua kuvaustilanteessa. 


Lightroomin lisäksi käytän joskus nopeisiin pikkuhommiin Nikonin omaa, erityisesti Nikonin RAW-kuville tarkoitettua ilmaista ViewNX-ohjelmaa sekä myöskin sitä Picasaa. Isommat muokkaukset ja esimerkiksi bannerit teen Gimpillä, joka sekin on ilmainen. Itse asiassa olen todella uusi Lightroomin käyttäjä, sillä hankin sen vasta ihan äskettäin. Sitä ennen tein kaiken raw-käsittelyn ViewNX:llä, joka sekin on ihan pätevä ohjelma muttei toki niin monipuolinen kuin LR.

Peruskäsittelyssä säädän yleensä ensimmäisenä rajauksen ja samalla suoristan kuvan mikäli se on tarpeen. Sen jälkeen korjaan valotusta ja valkotasapainoa, säädän valot ja varjot sopiviksi ja terävöitän kuvaa. Lightroomissa olen tykästynyt erityisesti clarity-työkaluun, jolla saa nopeasti selkeyttä otokseen. Terävöinnin yhteydessä säädän myös kohinanpoistoa, mutta yleensä käytän sitä aika maltillisesti sillä se tekee kuvasta helposti melko utuisen. Lisäksi saatan säätää värikäyriä ja esimerkiksi voimistaa joitakin tiettyjä värejä. Lightroomissa on vielä paljon työkaluja, joihin en ole tutustunut, mutta kokeilemalla oppii. En ole koskaan tykännyt lukea käyttöoppaita tai ohjesivustoja - teen sitä vain pakon edessä - mutta videotutoriaaleja katson silloin tällöin. Yleensä parhaat ohjeet kinkkisiin tilanteisiin löytää keskustelufoorumeilta. 

Tein pienen videon tavallisesta pikaisesta kuvankäsittelystäni Lightroomilla. Kannattaa katsoa koko ruudulta ja fullhoodeenä, jotta näet pikkupräntinkin.

Sitten iso kasa niitä esimerkkikuvia. Eli ylempänä aina käsittelemätön kuva ja alempana käsitelty. Kuvat voi klikata suuremmaksi!
Tämä on muokattu Picasalla ja alkuperäinen kuva oli jpeg. Valoisuutta säädettäessä kuva meni aika rakeiseksi,
ja muutin sen mustavalkoiseksi, jotta värikohina ei näkyisi niin selkeästi.
Tässäkin alkuperäinen kuva oli jpeg-muodossa ja muokkaus on tehty Picasalla.


Heinänkorsikin poistui turvalta ;) Suoristuksen olisi myös voinut tehdä,
puut kun harvoin kasvavat noin järjestelmällisesti vinoon...
Tämän tekoon on käytetty Gimpiä.


Tylsän harmaasta kuvasta saa pienellä käsittelyllä paljon eloisamman!


2 kommenttia:

  1. Tosi mielenkiintoinen postaus, kiitos tästä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja oleppa hyvä :D Kiva, jos tästä on jotain hyötyä!

      Poista

Kivat kommentit piristävät ja palaute on aina tervetullutta, joten rohkeasti kommentoimaan!