torstai 22. tammikuuta 2015

196. Kun Jenna uuden lelun sai

Tilasin viime viikolla aikalailla hetken mielijohteesta (Facebookin Valokuvaajan neuvolassa joku suositteli ja tartuin syöttiin) Raynox-makrolisäkkeen kameraani. Rakastan makrokuvausta, ja minusta onkin pitkään tuntunut, ettei pelkkä makroputki riitä, sen kanssa ei pääse tarpeeksi lähelle. Makrolisäkkeen ideahan on yksinkertaistettuna se, että se lyhentää objektiivin lähintä tarkennusetäisyyttä, jolloin pääsee siis lähemmäs kohdetta ja saa suurempia suurennoksia. Tuon kyseisen lisäkkeen saa mukana tulevalla snap-on -adapterilla kiinnitettyä mihin tahansa objektiiviin, jonka suodinkierteen halkaisija on 52-67mm. Maanantaina paketti saapui lähi-Siwaan, ja innosta puhkuen riivin paketin auki ja tahdoin tietysti päästä heti leikkimään. 

Makrolisäkkeen kanssa kuvatessa tulee se haaste, että aukkoa joutuu himmentämään aika reilusti, jotta saadaan edes kohtalaisen laaja alue kuvasta teräväksi. Tämä taas tarkoittaa sitä, että tarvitaan lisävalaistusta, sillä pienempi aukkohan tarkoittaa että kameran kennolle pääsee vähemmän valoa. Itse olen nyt käyttänyt lisävalon lähteenä sekä varta vasten ostamaani, reilun kymmenen euron halogeenivalonheitintä että esimerkiksi kirkasvalolamppua ja otsalamppuani. Lisäksi kuvaamista helpottaa huomattavasti jalusta tai jokin muu kameraa tukeva elementti, joka estää heilahtamisen ja mahdollistaa suljinajan pidentämisen, jolla taas saadaan vielä hieman lisää valoa kuviin. Itse kokeilin kaikkia kolmea jalustaani mutta tulin siihen tulokseen, että hernepussi (tai tässä tapauksessa tee-se-itse versio eli pieni kangaspussukka puupelleteillä täytettynä) on kätevin, sillä jalustojeni kanssa en saanut kameraa tarpeeksi lähelle kohdetta.

Kokeilin makrolisäkettä kaikkien objektiivieni, paitsi 35-millisen Nikkorin, kanssa.Tyytyväisin olin yhdistelmään makrosovite + Tamronin makroputki. Kittilinssistäkin kuoriutui lisäkkeen kanssa kelpo makrolinssi, mutta sen kohdalla esiintyi voimakasta vinjetointia, eikä kittiputken piirtokaan ole yhtä laadukasta kuin tuon Tamronini. Sitten vain räpsin kuvia kaikesta mahdollisesta mitä vain keksin, kaninpapanoista lähtien (ne on muuten aika ällöttäviä läheltä katsottuna, blogiin en ihan kehtaa kakkakuvaa laittaa :D). 

Mitään ihan kamalan mielikuvituksellista en vielä ole keksinyt, sillä aika on mennyt ihan vaan uuden opetteluun. Ei nimittäin ole ihan kaikista helpointa hommaa tuo lähikuvaus. Hernepussiviritelmistä huolimatta saa ihan hengitystä pidätellä, jotta saa tarkennuksen osumaan siihen mihin haluaa, niin pienestä se on tuon sovitteen kanssa kiinni. Ihan millimetripeliä nimittäin. Hauskaa tuo on, ja nyt en ainakaan enää malttaisi odottaa kesää ja kärpäsiä! Ja perhosia, hämähäkkejä, korentoja... Täytyy tässä joku päivä lähteä tota talviluontoakin tiirailemaan makroilun merkeissä, kunhan pakkaset vähän laskee.

Hienoa sokeria.


Heinänkorsi.

Porkkana :D

Seesaminsiemeniä.

Riisinjyviä.


Vesipisara simpukankuoren pinnalla.

Kuplia limsassa.Punajuurimehua tiputettuna pipetillä vesilasiin.No tää ei oo makrokuva, vaan loppukevennys. Ihana hurmurini Charlie nokosilla taas vaihteeksi! :)
Puput on olleet nyt innoissaan, kun saatiin laitettua eteisen käytävälle pitkä matto. Kaneillehan se tarkoittaa rallisuoraa.
Maton laittamisen esteenähän oli se, että vessan ovi ja eteisen väliovi olivat niin kiinni lattiassa,
ettei matto mahtunut väliin. Allekirjoittanut onkin tässä juuri sahannut käsisahalla kaksi umpipuista ovea lyhyemmäksi, ja päivän treenit olikin sillä hoidettu! ;D

14 kommenttia:

 1. Kertakaikkisen upeita kuvia. Toimiiko tuo Raynox ikäänkuin lähilinssinä? Ja jos, niin moninkokertaisen suurennoksen sillä saa? Itselläni on kittiputki 18-55mm ja jokunen lähilinssi. Mutta jopa 55mm +10x lähilinssillä riisinjyväni olivat lilliputteja verrattuna sinun riisinjyviisi.

  T. Täysin arkista

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Joo, ihan rinnastettavissa lähilinssiin on tuo lisäke, verkkokaupan myyntitekstissä tuosta kyseisestä Raynoxista sanotaan näin: "Tehokas makrosovite, jonka suurennus vastaa 8 diopterin lähilinssiä." Voin ihan rehellisesti myöntää, että tuo syvempi tekninen puoli on itellä varsinkin näiden juttujen kohdalla aika heikosti hallussa, joten en oikeastaan tajua mitä nuo diopterit tarkottaa tai mitä eroa lähilinssillä ja makrolisäkkeellä varsinaisesti on. Mutta sellaseen ainakin törmäsin, että lähilinssien kohdalla tuo niiden tuoma suurennos kerrotaan yleensä tyyliin +8, ja makrosovitteiden suurennos taas vaikkapa 8x… O_o

   Aiheesta googlaillessa tuntuu menevän vaan enemmän sekasin… Jostain makrokuvaussivulta löysin kuitenkin tällaset nyrkkisäännöt: "1 metri / lähilinssin vahvuus (dioptereina) = pisin tarkennusetäisyys = polttoväli" ja
   "objektiivin polttoväli /lähilinssin polttoväli = suurennoskerroin (makrokerroin)"

   Lisäksi sain jostakin myös sen käsityksen, että makrolisäkkeestä saa parhaan hyödyn suht suurilla polttoväleillä, noin 100-150mm olis vissiin optimaalisin siinä mielessä, että tarkennusetäisyys ei lyhentyisi ihan mahdottomasti, ja suurennos olis kuitenkin tehokas... Itse tykkäsin kuitenkin tosiaan, että ihan tuolla kiinteällä 60mm makroputkella + lisäkkeellä tuli paras tulos. Kittizoomin telepäässä vinjetointi oli tosi voimakasta, ja ton mun 50-150mm putken heikkous taas on se, että se on melko painava putki ilman vakaaja.

   Mutta toisaalta sitten ton makroputken kanssa sitten tarkennusetäisyys kutistuu aivan minimaaliseksi, linssi pitää työntää ihan parin sentin päähän kohteesta jos haluaa maksimaalisen suurennoksen, mikä saattaa vaikka ötököitä kuvatessa tuottaa hankaluuksia. Sigmalla tossa juurikin 100mm-150mm välillä tarkennusetäisyys on vielä aika inhimillinen, mutta sen kanssa saa olla vielä järeämmät jalusta- tai hernepussiviritelmät, jotta ei heilahda. Yhtä kaikki, loppujen lopuksi tuo Sigma saattaisi kuitenkin olla se paras kaveri tolle lisäkkeelle, kun vaan keksin jonkun toimivan jalustaratkaisun.

   Ja vastaus tuohon sun pohdintaan saattaisi siis loppujen lopuksi olla, että olisiko tuo 55mm sitten ehkä hieman liian lyhyt polttoväli…? Onko ne sun lähilinssit muuten sellasia, että niitä voi laittaa monta ”päällekkäin”, silleenhän ainakin saa suurennosta vielä kasvatettua?

   Poista
  2. Oli, enpä huomannut kokeilla. Täytyy mennä kokeilemaan.

   T. Täysin arkista

   Poista
 2. Onpa hienoja, ei voi muuta kuin vain ihailla! :)

  VastaaPoista
 3. Waauuu, miten upeita ja tarkkoja kuvia! Mäkin haluun makroputken mun kameraan :D


  ☆ Milla / Waldgeistory

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänks! Et välttämättä tarvii varsinaista makroputkea, kun tollasella makrolisäkkeellä saa tosiaan melkein mistä tahansa putkesta makroiluun sopivan ;) Pääsee halvemmallakin!

   Poista
  2. Okei, täytyypä siis tutustua tarkemmin tohon makrolisäkkeeseen! :)

   Poista

Kivat kommentit piristävät ja palaute on aina tervetullutta, joten rohkeasti kommentoimaan!