keskiviikko 12. helmikuuta 2014

66. Hyvä vire jatkuu

Moikka. Eilen oli taas Zolan kanssa koulukiemuroiden vuoro. Tällä kertaa päätin harjoitella paria osaa C-merkin kouluohjelmasta. Ensimmäinen oli tuo kohta 10, jossa ratsastetaan radan poikki harjoitusravissa ja I:ssä tehdään pysähdys. Tosin kameran sijoittelusta johtuen tein käännöksen vastakkaiselta puolelta kenttää kuin mitä ohjelmassa on. Ja harjoittelin tehtävää molemmista kierroksista, vaikka ohjelmassa se tehdäänkin vain oikeassa kierroksessa aloittaen. Lisäksi harjoiteltiin lävistäjällä askeleen pidennystä kevyessä ravissa. Tosin meidän tapauksessa se muistuttaa vielä tällä hetkellä enemmänkin tempon lisäystä. (Itse asiassa huomasin, että ohjelmasta on olemassa kahta eri versiota, joista toisessa puhutaankin nimenomaan temponlisäyksestä). Tätäkin tehtävää tehtiin molempiin suuntiin.

Zola oli taas hyvän tuntuinen; rauhallinen ja keskittynyt. Ajoittain se oli jopa niin rauhallinen, että askeleen pidennyksissä sai oikeasti ratsastaa eteen. Kiva välillä niinkin päin! Kun on tässä lähes kaksi vuotta tytsyn kanssa tehty yhteistyötä, ja tähän asti oikeastaan joka ratsastuskerralla on suurin fokus ollut hevosen pidättämisessä, niin tuntuu helpottavalta että vihdoin ollaan siinä pisteessä, jossa Zola itse vapaaehtoisesti liikkuu rauhassa ja ilman kiirettä. Sehän johtuu paitsi tamman kehittyneestä tasapainosta, niin paljolti myös sen päänsisäisistä asioista. Se alkaa selvästi päästä sisälle ratsun työhön! 

Kuvankaappauksia Rollein videoilta. Pahoittelut laadusta!

Oikeassa kierroksessakin ravi sujui taas paremmin kuin edellisellä kerralla. Videollakin näkyy tällä kertaa molempiin kierroksiin ratsastusta vähän tasapuolisemmin. Pysähdys ravista on haasteellinen, lähes poikkeuksetta väliin tuli pari käyntiaskelta. Paikaltaan raviin siirtyminen sujui hieman paremmin. Paikallaan seisominen oli kuitenkin ehkä se suurin haaste, Zola kun tuntui olevan sitä mieltä, että puolitoista sekuntia riittää ohjelmassa vaaditun neljän sijasta. Nämä ongelmat ovat onneksi kuitenkin kohtuullisen helposti treenattavissa pois, hevoselle vaaditaan vielä vähän lisää voimaa, tasapainoa ja malttia. 

Kun treenattiin tehtäviä, joissa tietyt asiat tapahtuivat joka kerta tietyssä pisteessä, alkoi Zola vähän jopa ennakoimaan. En välttämättä pidä sitä tässä vaiheessa ja tässä tapauksessa kuitenkaan negatiivisena juttuna. Se nimittäin tarkoitti tällä kertaa lähinnä sitä, että tytsy pysähtyi hieman liian aikaisin. Se taas on helposti kuumenevan tamman kanssa enemmänkin työvoitto; se ihan oikeasti pysähtyy itse ja omaehtoisesti! Ja Zolan kanssa tuollainenkin asia on melko helposti korjattavissa, sillä eteenpäin käskevät avut tunnetusti menevät tämän kanssa pääsääntöisesti hyvin läpi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kivat kommentit piristävät ja palaute on aina tervetullutta, joten rohkeasti kommentoimaan!