lauantai 14. syyskuuta 2013

4. Kuvia pukkaa (ja vähän selostusta tän päivän reenistä)

Moikka.

Toteutin tänään suunnittelemani siirtymis-treenin Zolan kanssa. Kuvaajaa en valitettavasti saanu tänään paikalle, joten ratsastuksesta ei oo kuvia. Lätkin vähän muita kuvia tältä päivältä tonne väliin keventämään luku-urakkaa. Tehtiin kaikenlaisia siirtymiä, raviin pysähdyksestä, käynnistä ja laukasta, laukkaan käynnistä ja ravista, käyntiin ravista ja tietty pysähdyksestä. Käytiin ensin pienellä kävelyllä maastossa, jonka jälkeen verkkasin kentällä käynnissä taivuttelua ja halusin hevosen kunnolla pohkeen ja ohjan väliin, joten sisäpohje oli kovalla käytöllä. Tein voltteja ja jopa liioitellut taivutukset kulmiin. Ravissa verryteltiin suurilla teillä ja jos Zola ei meinannut taipua, käytin johtavaa sisäohjaa jottei tytsy pääsisi juoksemaan alta karkuun sisäpohjetta vasten. Lämpättiin vähän myös laukassa.

"Kato moi!" Ärsyttävä sähkölanka, joka on vielä just sillä korkeudella ettei sitä oikeen pysty muokkaamaan pois
ku sit pitäis improvisoida hevoselle leuka. :D

 Zola oli yllättävän hyvin kuulolla heti alusta. Tein verkan tarkoituksella suht reippaassa, mutta kuitenkin hallitussa tempossa. Sain hidastettua tempon hyvin sitten kun halusin aloittaa varsinaisen työskentelyn, eikä Zola juurikaan kaahottanut karkuun. Varsinainen treeni sujui ihan hyvin. Käynti-ravi-siirtymiset sujuvat Zolalta jo ihan mallikkaasti ja tamma pysyy avuilla koko siirtymän. Sen sijaan ravi-käynti-siirtymät vaatii paljon hiomista, sillä Zola meinaa helposti juosta pidätteitä vasten varsinkin jos ratsastaja ei muista pinnistellä vatsalihaksilla tarpeeksi. ;) 


Tyttö kuin veistos :)

Itse ainakin huomaan, että mun ongelma siirtymisissä hitaampiin askellajeihin on se, että en pidätä tarpeeksi istunnalla ja vatsalihaksilla, vaan liian helposti turvaudun ohjaan. Ja kun ratsu siinä vaiheessa alkaa painaa kädelle ja vaan kiihdyttää, jään ihan liian helposti "seisomaan" jalustimille kädet lukkiutuneena edelleen vähän vetäen. Heti kun keskityn tekemään pidätteet oikein, eli istumaan siellä satulassa, jännittämään vatsalihaksia ja painamaan reidet tiiviisti satulaan, siirtymiset sujuvat huomattavasti paremmin. Ja ainiin, pohjekin pitää muistaa pitää kiinni vaikka tekeekin siirtymää hitaampaan askellajiin. :D Zola tekee esimerkiks käynti-pysähdys- ja ravi-käynti-siirtymät pelkän istunnan avulla kun allekirjoittanut vaan tekee niin kuin kuuluu.

Ystäväni Elisa, joka on joskus "muinoin" pitänyt tallilla myös ratsastustunteja, oli samaan aikaan ratsastamassa ja antoi mulle ohjeita Zolan ratsastamiseksi rennoksi ravissa. Ohje kuului "kädet ihan matalalle, hevosen lapojen korkeudelle, meet itse vähän etukenoon jotta saat ne kädet sinne" ja tadaa: Zompun ravi muuttui sekunnissa tooodella paljon hitaammaksi, Zola venytti kaulaa alas mutta säilyi mukavan pyöreänä. Ravin tahti oli tosi hyvä, vaikka Zola meni hitainta raviaan ikinä. Sitä on oikeesti vaikea selittää, mutta musta tuntuu että Zola ravas puolet hitaammin kuin mitä se normaalitilanteessa kävelee, ja se on jotain suurin piirtein mullistavaa. Vaikeinta mulle oli saada Zola yhä taipumaan koska oli vaikea käyttää apuja kun oli itselleen oudossa asennossa. Kyllä se kuitenki onnistui, ja sain todella hyviä laukannostojakin tosta ravista siten, että kun Zola oli hyvin taipuneena ja asettuneena, "korjasin" istunnan normaaliksi ja nostin saman tien sen laukan. Elisan vinkkien mukaisesti laukkasin kerrallaan korkeintaan pari ympyrää, jonka jälkeen siirryttiin raviin, joka piti saada taas nopeasti rauhalliseks, ja heti kun onnistui, nostettiin taas laukka. Toivottavasti saan huomenna kuvia kun teen samanlaista treeniä, niin vähän ehkä selkiytyis toi kuvio. Mun selostus saattaa olla vähän epämäärästä. :D Ville melkein jo lupaitu lähtemään huomenna mukaan, joten pidetääs peukkuja.

Mulla oli sykemittari päällä treenin ajan, lukuunottamatta alun maastokävelyä. Aikaa kului tunti ja 20 minuuttia. Mun keskisyke oli 160 ja kaloreita kului vähän vajaa 700. Että ratsastus ei oo urheilua vai? ;D Mun pumppu kyllä hakkaa aina vähän turhan kovaa, oli laji mikä hyvänsä. Mulla on kyllä korkeampi maksimisyke kuin mitä se teoreettisesti olis, mutta kyllä mun kestävyyskuntokin ehkä tällä hetkellä on vähän retuperällä, kun hölkkälenkilläkin syke nousee loivassakin ylämäessä helposti 180:aan. Keskisykkeet on lenkillä kyllä vielä ihan inhimillisiä, 140-150 mutta ehkä tässä pitäis vähän ahkerammin juoksemassa käydä...

Zola harrastaa joogaa koulukiemuroiden vastapainoksi.

O_o

Loppuun vielä muutama tuore kuva noista jäniksistä, jotka saa kyllä aina niin hyvälle tuulelle tempauksillaan, toilailuillaan ja olemalla ihan vaan omia herttaisia itsejään. :D


"Kylläpä äiskä ostit hyvää heinää!"

Kylki kyljessä. Edessä Charlie, takana Aada.

Aada leikki taas lentokonetta!


6 kommenttia:

 1. Kivan tuntuinen blogi, selkeää tekstiä ja kivoja kuvia, varsinkin tämän postauksen kuvat Zolasta ovat tosi ihania! :) Omaa silmää hämää vähän tuo tausta, mutta makunsa kullakin. :) Käy ihmeessä kurkkamaassa myös minun blogiani: http://jonnatreenailee.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Tuota taustaa itsekin oon pohtinut, että tekeekö se ulkoasusta epäselvän / häiritseekö lukemista. Omaa silmää ei häiritse, mutta ymmärrän kyllä pointin. :) Täytyy varmaankin tässä kokeilla, toimisko tausta paremmin jos se olis vielä vähän "haaleampi" tai jotain.

   Sullakin tosi kiva blogi!

   Poista

Kivat kommentit piristävät ja palaute on aina tervetullutta, joten rohkeasti kommentoimaan!